Трибина о безбедности у саобраћају особа са инвалидитетом, под називом „Будимо безбедни“, одржана је данас у просторијама МЗ „Старо Жарково“. Трибину је организовало Удружење „Будимо безбедни“ у сарадњи са Градском општином Чукарица, а са циљем потпуне инклузије особа са инвалидитетом у друштво.

Присутнима су се обратили председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и председница Удружења "Будимо безбедни" Деа Ђурђевић, а активно учешће у трибини узели су чланица Општинског већа Стана Лукић, секретар Црвеног крста Чукарица Звездан Барадић, директорка ШОСО „Свети Сава“ Валентина Радуловић, наставници и ученици, као и чланови удружења. Модератор трибине био је Милан Раонић.

Поздравивши присутне председник Срђан Коларић се захвалио иницијаторима трибине, посебно председници Удружења „Будимо заједно“ Деи Ђурђевић која је и покренула јавне трибине као један од начина да људима пренесемо поруку о значају безбедног учешћа и одговорног понашања у саобраћају и подизања свести друштва о особама са инвалидитетом.

„Градска општина Чукарица, у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај града Београда ради на повећању нивоа безбедности свих учесника у саобраћају. Општина је спона која захтеве, које нам грађани упућују по питању хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације, као што су постављање лежећих полицајаца и обележавање пешачких прелаза, нарочито у зонама школа и вртића, прослеђује Секретаријату и на тај начин унапређујемо безбедност“, реако је председник и додао да су активности општине, такође, усмерене на бригу о особама са инвалидитетом и побољшање квалитета њиховог живота.

„Имамо добру сарадњу са удружењима особа са инвалидитетом, те заједно обележавамо сваке године Међународни дан особа са инвалидитетом изложбом рукотворина и радова деце и младих у холу општине. Такође смо водили рачуна и о превазилажењу физичких баријера, те смо на захтев грађана поставили и велики број рампи за особе са инвалидитетом“, истакао је председник и нагласио да се нада се да ће ова трибина још више учврстити већ добру сарадњу, а све у циљу едукације грађана да имају посебан осећај када су у питању особе са инвалидитетом, те да на тај начин покажемо да су једнаки чланови наше заједнице и да друштво има обавезу да додатно брине о њима.

Деа Ђурђевић је истакла да је циљ удружења и трибина, које организују већ три године, да чују и укажу јавности и надлежним институцијама на потребе особа са инвалидитетом. Она је изразила захвалност председнику и Градској општини Чукараица која је одмах препознала и подржала рад удружења и труди се да редовно спроводи активности које омогућују квалитетније услове живота особа са инвалидитетом.

У директној комуникацији, грађани и представници удружења постављали су питања и предлагали које су потребе, а највише предлога се односило на набавку специјализованих возила на нивоу Града, посебно за превоз на слободне активности, увођење систематских прегледа посебно за лица која нису у могућености да излазе из куће, чешће бањско лечење, као и спортске активности, те формирање кол--центра за потребе инвалида. Са намером да све изнето пренесе надлежним институцијама, Деа Ђурђевић је рекла да је зато кључно направити јединствени регистар са подацима колико је инвалида и које су њихове потребе, те да ће о свему овом бити речи и на каравану кроз Србију који ће ускоро почети, а први градови где ће после Београда бити су Смедерево и Пожаревац.