Кошутњак

Три највећа зелена драгуља Чукарице су Ада ЦиганлијаКошутњак и Хиподром. Као зелена оаза Београда, Чукарица с правом важи за градску општину са највећим потенцијалима за спорт и рекреацију у природи, на копну и на води. Уз реку Саву, то су уједно и главни туристички адути Чукарице.

Бисер излетничког и ловног туризма на територији Чукарице је излетиште и ловиште Липовачка шума. Налази се на ободу Београда, поред магистралног пута Београд - Чачак, између општина Чукарица и Барајево. Ловиштем "Липовачка шума", површине 1.253 хектара, газдује ЈП "Србијашуме", а у њему се лови срна и ситна дивљач - зечеви, фазани и јаребице. Уз Ибарску магистралу постоји велики број мотела и ресторана, који употпуњују туристичку понуду Липовичке шуме.

Највеће и најпознатије крашко језеро у Шумадији је Ракина бара у Сремчици. Језеро је дуго 175 m, широко 112,5 m, дубоко око 1 m, а површина му је преко 3 хектара. Добија воду од падавина и од два извора у близини. На јужној страни делимично је обрасло барском вегетацијом.

Чукарички рукавац на Сави, на горњем шпицу Аде Циганлије, због своје заштићености од хидрометеоролошких непогода, битан је центар наутичког туризма у Београду. У њему се налази марина и зимовник за пловила, као и седишта неколико веслачих, једриличарских и наутичких клубова.

Поред Савског језера и језера Ада сафари на Ади Циганлији, добре локације за риболов на реци Сави су на њеној десној обали, од Остружнице до Умке. Овај потез назива се Пећанска брежина и богат је рибом, а највише је шарана и сома.

Заштићено природно подручје Арборетум Шумарског факултета у Београду представља јединствен пејзажно-архитектонски простор и вредан архив домаћих и страних врста дрвећа, смештен на окућници Факултета, на Бановом брду, у улици Кнеза Вишеслава бр.1. Подигнут је у периоду 1956-1959. године, на површини од 3 хектара, а његов оснивач и дугогодишњи управник био је наш чувени дендролог, проф. др Бранислав Јовановић. Током 2011. године, Арборетум је проглашен заштићеним природним подручјем у категорији споменика природе.

 


КОРИСНЕ АДРЕСЕ:

ЈП "Србијашуме" - Шумско газдинство Београд
Кнеза Милоша 55, тел. 3611-083, www.srbijasume.rs

Ловачки савез Србије
Алексе Ненадовића 19-23/II, тел. 3442-467, www.lovacki-savez-srbije.org

Спортско-риболовни савез Србије
Милована Миловановића 4, тел. 361-3379