Родна равноправност

Родна равноправност подразумева једнака права, одговорности и могућности, равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, једнаке могућности за остваривање права и слобода, као и обавезама на уставним и законом заснованим одредбама.

Градска општина Чукарица је ради усклађивања са Законом о родној равноправности („Службени гласник РС“ број 52/2021), образовала следећа тела која имају за циљ унапређење живота грађана, помоћ угроженим групама становништва, превазилажењем предрасуда, унапређењем политике једнаких могућности, афирмацијом принципа родне равноправности и хуманијим односима међу половима:

1. Савет за родну равноправностСкупштина градске општине Чукарица је донела решење о образовању Савета за родну равноправност дана 01. 10. 2020. године као сталном радном телу скупштине општине Чукарица коју чине одборници и грађани, а основна улога је да све акте који се упућују скупштини разматра из родне перспективе и бави се другим питањима од значаја за положај и улогу жена у друштву.

2. Локални савет за родну равноправност – Председник градске општине Чукарица је донео решење о образовању Локалног савета за родну равноправност I-01 број 037-82/21 дана 19. 11. 2021. године, а чине га именована или постављена лица, представници установа, органа и организација у областима значајним за родну равноправност; спречавање и сузбијање родно заснованог насиља; прати стање у области родне равноправности, иницира и предлаже мере за унапређење родне равноправности.

Пословник о раду Локалног савета за родну равноправност

3. Лице задужено за родну равноправност – Начелник Управе је донео решење I-07 број 112-45/21 којим је одредио лице задужено за родну равноправност у Градској општини Чукарица. Закон је прописао да органи јавне власти који имају више од педесет запослених и радно ангажованих лица из редова својих запослених именују лице задужено за родну равноправност у складу са својим актом о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места.

 

Тела за родну равноправност сарађују међусобно са другим институцијама, организацијама у јединици локалне самоуправе, као и Републичким телима.

Актима скупштине општине Чукарица ближе се одређује избор, надлежности и начин рада тела за родну равноправност.

 

Контакт: Шумадијски трг 2, 011/3052-176, 3052-111,

е-mail: njelic@cukarica.rs, predsednik@cukarica.rs

Контакт особа: Јелић Нада, дипломирана правница

 

Процедура доношења Локалног акционог плана за родну равноправност

Захтев за именовање Радне групе за израду предлога ЛАП-а за родну равноправност

Одлука о формирању Радне групе за израду предлога ЛАП-а за родну равноправност

Локални акциони план за родну равноправност - предлог

Програм јавне расправе

Јавни позив за учешће у расправи

Образац за достављање коментара

Анкета

Закључак Скупштине

Закључак

Извештај о спроведеној јавној расправи

Локални акциони план

 

 

Родно одговорно буџетирање

Градска општина Чукарица врши родну анализу буџета планирајући приходе и расходе са циљем унапређења родне равноправности у складу са законом којим се уређује буџетски систем. Постепено увођење родно одговорног буџетирања је започето 2017. године и уводи се континуирано по областима.

План поступног увођења родно одговорног буџетирања за 2022

План поступног увођења родно одговорног буџетирања за 2023

План поступног увођења родно одговорног буџетирања за 2024

 

 

 

Контакт особа: Оливера Лешо, дипломирана економисткиња

е-mail: oleso@cukarica.rs

tel: 011/ 3052 196