Кошутњак

Кошутњак

Парк-шума и градско излетиште Кошутњак простире се на површини од 330 хектара, на надморској висини од 250 м. Кошутњак је уједно и прелепи видиковац ка центру Београда и пријатно место за боравак у природи. Шума листопадног и четинарског дрвећа испресецана је многобројним стазама за рекреативне шетње.

Вероватно је име Кошутњак настало због кошута, којих је некад овде било. Све до 1903. густа шума била је затворено дворско ловиште, а потом је Кошутњак отворен и за грађане.

Граница између општина Чукарица и Раковица иде средином улице Кнеза Вишеслава, спушта се низ Кошутњак поред СРЦ "Пионирски град" (који припада Општини Раковица) и наставља трасом железничке пруге.

На обронцима Кошутњака, налазе се Шумарски факултет и Факултет спорта и физичког васпитања, а у близини су и Филмски град и студији Радио-телевизије Србије. Републички хидрометеоролошки завод и Републички завод за спорт такође су на Кошутњаку.

Спортско-рекреативни центар "Кошутњак" простире се на око 40 хектара, има игралишта за фудбал, атлетска такмичења, одбојку, кошарку, рукомет, пет отворених и један затворен базен. Располаже и трим стазом и уређеним смучарским површинама. За љубитеље скијања у Кошутњаку постоји летња и зимска ски-стаза.

У подножју брда, где је некада било ловиште кнежевске породице Обреновић, налази се извор Хајдучка чесма. На Кошутњаку се налазе и Камп "Кошутњак" и Хотел "Трим" и више ресторана. Кошутњак је и популарно место за одржавање културних, забавних и музичких догађаја ("Voxstock", "Форест фест", "Супернатурал"...).

На северозападном делу Кошутњака је Споменик српским ратницима погинулим у одбрани Београда 1915. који је јединствен је по томе што га је подигао непријатељ у знак поштовања према противнику.

Кошутњак је строги природни резерват којим управља Шумско газдинство Београд.