У Архиву Војводине  отворена је изложба под називом „Фрагменти земље хумске” аутора Сава Рупића. Изложба се реализује у сарадњи Галерије `73 и  Архива Војводине.

Радови професора Сава Рупића који су изложени у галерији Архива Војводине претходно су били изложени у Северној Македонији и Истри и своју завршну мисију имају у европској престоници културе Новом Саду.

Ово је тридесет четврта изложба по реду професора Рупића и  инспирисана је Херцеговином. Професор Саво Рупић гради нове мостове и повезује обале. Његова уметност је доказала да култура не познаје границе. Слике и мозаици инспирисани колоритом поднебња из кога долази носе посебан сензибилитет који је својствен овом академском  сликару.Ово су речи директорке Галерије 73 госпође Миреле Пудар, која је једна од организатора регионалне културне сарадње у којој су представљена дела овог врсног сликара.

Поред слика, професор Рупић излаже и своје мозаике инспирисане херцеговачким наром, смоквом, камилицом. По оцени ликовног критичара, историчара уметности г. Ђорђа Кадијевића, професор Саво Рупић спада у најбоље познаваоце и мајсторе мозаика на овим просторима.

Професор Рупић истиче да је  огромна част што су његови радови  обишли регион.Он признаје да су изложбе изазвале велико интересовање публике и нада се да ће својим стваралаштвом наставити да представња Требиње и Херцеговину. Он се захвалио Галерији 73 на указаном поверењу да његова уметност буде представљена у региону. Посебну захвалност има према Управи Града Требиња која је подржала његову изложбу у Новом Саду.

На изложби у Архиву Војводине говорили су: Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине, аутор Саво Рупић и Мирела Пудар, директорка Галерије ’73 која је и отворила изложбу.

Подсетимо да је Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио је у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију уметности у Новом Саду на сликарском одсеку код професора Јована Ракиџића и мастерске студије – сликарство на Академији ликовне уметности у Требињу. Члан је УЛУБИХ-а од 2005. године. Живи у Требињу, запослен као професор на Академији ликовних уметности предајући Мозаик и Мурал. До сада је имао 34 самосталне изложбе.

Изложба у Галерији Архива Војводине трајаће до 21. јануара.