Настављајући сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а на основу потписаног Меморандума "За лепшу школу,“  Ротари  клубови Србије покренули су акцију за набавку беспилотних летелица-дронова за школе у Србији, а са циљем учења програмских језика скреч и пајтон, који су предвиђени наставним планом и програмом информатике за ученике 5. и 6. разреда.

Тим поводом, данас је у сали општине Чукарица одржан семинар на којем учествују наставници свих школа са Чукарице, Раковице, Барајева, Обреновца и Лазаревца.

Присутнима се на почетку семинара обратио ПДГ Ротари клуба Београд-Чукарица Владимир Матић, а у име општине наставнике и госте је поздравио председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић.

“Сви смо сведоци све већег значаја примене нових технологија у свакодневној настави, а кроз овај пројекат се на један занимљив начин приближава основцима. Искористио бих прилику да се захвалим донаторима и Министарству просвете, науке и технолошког развоја који омогућавају да деца у овом узрасту прате технолошке трендове и науче да их што боље примењују“, рекао је приликом обраћања председник Срђан Коларић.

Истичући значај примене дронова у свим областима, Владимир Матић ПДГ Ротари клуба Београд је рекао да је током ове акције ротари клубова набављено 670 дронова за основне школе у Србији, а организовани су и семинари за преко 200 наставника информатике и основа технике како би стечена знања  што боље пренели својим ђацима.

По завршетку семинара, потписани су уговори и уручене донације свим школама у поменутим општинама.

Дронове је представницима школа уручио помоћник председника општине Чукарица Петар Мандић, истичући значај донације која ће и деци и наставницима користити у дигиталној едукацији.

На семинару је истакнуто да је беспилотна летелица изузетно интердисциплинарно учило које има широку примену у различитим областима привреде и свакодневног живота.

Летећи роботи дронови су у комерцијалној примени од 2013. године, а до данас је њихова употреба све чешћа. У будућности ће ове летелице, бити у широкој примени, те је упознавање деце, посебно кроз игру, са овом врстом дигиталне технологије, веома корисно, истакнуто је на семинару.