У оквиру манифестације “Дани европске баштине” у Галерији '73 отворена је документаристичка изложба аутора Миливоја Мише Рупића, под називом “Стари занати – знање, вештина и традиција”.

Изложбу је свечано отворио председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић.

"Велика ми је част и задовољство да сам у прилици да вас поздравим поводом отварања документаристичке изложбе аутора Миливоја Мише Рупића, под називом “Стари занати – знање, вештина и традиција”. Тема овогодишње манифестације је „Наслеђе и образовање - Знање за будућност“ и бави се управо знањем и умећем старих мајстора, као основној животној делатности оличеној у занатима и рукотворинама необичне лепоте. У ери напредне технологије, и даље бројне занатлије покушавају да од заборава сачувају старе занате и одрже породичну традицију", истакао је председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић подсећајући присутне да су традиционалне алатке занатлија и производи појединих радионица, данас предмети музејских збирки од велике вредности и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији и масовној индуструјској производњи.

"Са жељом да сачувамо управо те вредности које су део наше богате културне баштине, а на иницијативу грађана Жаркова, започели смо обнову Старе школе у овом чукаричком насељу, која ће ускоро постати музеј Чукарице. Намера нам је да и на тај начин допринесемо очувању наше традиције и богатог културног насеђа. Драго нам је што је Галерија '73 и овог пута у оквиру Дана европске баштине припремила изузетан програм и што својим радом већ континуирано доприноси богатој културној и уметничкој понуди наше престонице", поручио је Срђан Коларић.

Директорка Галерије '73 Мирела Пудар је пожелела добродошлицу посетиоцима овогодишње манифестације, која се већ шеснаесту годину заредом одржава у овој културној установи и изразила задовољство што су ове године дани посвећени очувању старих заната.

Присутне је поздравио аутор изложбе Миливоје Миша Рупић који је рекао да је изложбом желео да подсети све оне који памте значај старих заната у свакодневном животу, а истовремено да упозна млађе нараштаје са традицијом и вредношћу духа занатских вештина.

Свечаном отварању манифестације “Дани европске баштине” у Галерији '73 присуствовали су председница Скупштине ГО Чукарица Лидија Јовановић и чланови Општинског већа Александар Благојевић и Славиша Шотра.

Изложба ће трајати до 29. септембра 2020. г. За слепе и слабовиде особе биће обезбеђен програм-водич на Брајевом писму.